Wat is meditatie?

Meditatie is het beoefenen van opmerkzaamheid. Dat houdt in dat je voortdurend aandacht hebt voor alles wat zich van moment tot moment voordoet.

Je staat stil bij je gedachten zonder er een oordeel over te geven. Je observeert welke veranderingen er plaatsvinden in je lichaam. Mediteren kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door te liggen, te lopen of te dansen. Allemaal hebben ze opmerkzaam zijn in het moment gemeen. 

In het dagelijkse leven zijn er twee manieren van functioneren: het ''doen'' en het ''zijn'' Doordat we het vaak zo druk hebben met het ''doen'' staan we bijna niet in verbinding waardoor we geen volledige aandacht hebben voor wat zich binnen in ons afspeelt.Je bent bezig en je bent druk.

Het ''zijn'' draait om aanwezig zijn in het moment. Het is goed zoals het is en je hebt geen oordelen of verwachtingen. Hierdoor ontspant je lichaam en geest. 

 

Waar komt meditatie vandaan?

Meditatie ontstond vijf eeuwen geleden in India en werd beoefend door heilige mannen en vrouwen in het vedische hindoeïsme. Zij gebruikten meditatie om spirituele en geestelijke verlichting te vinden. Ook in het boeddhisme werd meditatie lang geleden gebruikt om verlichting te vinden. Maar ook lang daarvoor gebruikten sjamanen en natuurvolken meditatieve technieken om een ander bewustzijnsniveau te bereiken.

 

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Een paar voorbeelden van de voordelen van meditatie zijn:

meditatie helpt je om te ontspannen

meditatie vermindert stress en angst

meditatie zorgt voor een betere emotionele balans

meditatie verhoogd het concentratievermogen

meditatie verhoogt je zelfvertrouwen